Met de smartphone op vakantie

De zomervakantie komt er weer aan! Natuurlijk neem je je smartphone mee naar de camping of het hotel. Met je Android-telefoon of iPhone kun je navigeren naar je bestemming, je favoriete muziek beluisteren of checken waar je lekker kan eten. Aan de hand van onderstaande checklist zorg je ervoor dat je niets hoeft te missen.

Tip 1: Smartphone op slot

Wanneer je toestel niet beveiligd is met een wachtwoord of toegangscode, dan is het voor een ander heel gemakkelijk om al je persoonlijke gegevens te lezen (bv. bij diefstal). Je smartphone is makkelijk te beveiligen, maar je moet het wel even instellen.
Bij de meeste Android-toestellen kun je dit via Instellingen/Schermvergrendeling en beveiliging gaan instellen. Als type schermvergrendeling kun je kiezen uit vegen, patroon, pincode, wachtwoord of vingerafdruk.
Op je iPhone ga je naar Instellingen/Touch ID en toegangscode (of op oudere toestellen Instellingen/Algemeen/Toegangscode). Kies de optie “Zet de code aan”. Voer een zescijferige toegangscode in. Of tik op Toegangscodeopties om over te schakelen naar een viercijferige numerieke code, een aangepaste numerieke code of een aangepaste alfanumerieke code.

Tip 2: Antidiefstal

Installeer software op je smartphone waarmee je jouw toestel kunt traceren. Via deze software kun je vanop afstand de locatie van je toestel achterhalen. Daarnaast kun je de smartphone blokkeren, zodat de dief of vinder er geen gebruik kan van maken. De meeste antivirusproducten, die je kent van de computer, hebben een mobiel beveiligings-pakket.
Maak je liever geen gebruik van externe software, dan kun je op je Android-toestel gebruik maken van Google zoek mijn telefoon. Aan de hand van je Google account kun je jouw toestel traceren, vergrendelen, bellen of wissen.

Voor je iPhone kun je gebruik maken van Zoek mijn iPhone. Via iCloud.com of de Zoek mijn iPhone-app kun je jouw toestel traceren en geluid afspelen. Maak je gebruik van de Verloren-modus, dan kun je al je persoonlijke informatie vegrendelen of zelfs wissen.

Tip 3: Contactpersonen

Moet je tijdens de vakantie ook beschikbaar blijven voor je werk of zaak, controleer dan zeker of al de contactpersonen uit je mailprogramma ook op je smartphone beschikbaar zijn. Staan je contactpersonen allemaal op je computer, dan kun je die meestal heel vlot exporteren vanuit het mailprogramma. Daarna importeer je die bijvoorbeeld in je Google account.

Tip 4: Wi-Fi

Ook op vakantie wil je even je e-mails lezen of een videogesprek voeren met thuisgebleven familie. Hiervoor zal je op zoek gaan naar beschikbare netwerken. De meeste hotels en campings beschikken over gratis wi-fi. Soms is dit volledig gratis en in andere gevallen zal je hiervoor een vergoeding moeten betalen. Verbind je jouw toestel met een openbaar netwerk, dan is dit toegankelijk voor iedereen. Als je verbinding maakt met een onveilige website via je browser (een website waarvan het adres niet met https begint), dan kunnen hackers op hetzelfde netwerk jouw gebruikersnaam en wachtwoord van die site achterhalen. Ga dus op een onbeveiligd netwerk geen bankzaken doen.
Sommige plaatsen bieden gratis Wi-Fi aan maar om te kunnen verbinden, heb je een wachtwoord nodig. Een wachtwoord klinkt veiliger, maar toch is het altijd oppassen.
Gedaan met je internetsessie, zet je Wi-Fi uit. Als het niet aanligt, dan kan het ook niet misbruikt worden.

Tip 5: Mobiel internet

Nu de roaming afgeschaft is in de EU, kan je bellen, sms’en en surfen zoals thuis. Op je vakantiebestemming hoef je je niet anders te gedragen dan thuis.
Wees er wel van bewust dat sommige landen niet bij de EU horen: een bezoekje aan Andorra, Zwitserland of Monaco kan duur zijn als je je roaming aan laat staan. Ga je met de boot naar Engeland, zet dan op de boot je roaming uit, anders wordt het een dure boottrip vanwege maritiem netwerk.

Tip 6: GPS

Wat is de snelste weg naar het strand, hier gebruik je waarschijnlijk Google Maps of Apple Maps voor. Een heel goed idee, want deze apps zorgen ervoor dat je in een vreemd land niet hoeft te verdwalen. Om deze apps te kunnen gebruiken, moet je een 3G/4G-verbinding hebben. Dus je zal een deel van je databundel hiervoor gebruiken.
Wil je dit liever niet, dan loont het de moeite om vooraf kaarten (=gebied) te downloaden in Google Maps.  Zoek een bestemming op en tik op de drie streepjes. Kies voor Offline kaarten en vervolgens tik je op Selecteer je eigen kaart. Google Maps stelt je nu een gebied voor rond je bestemming. Je kunt dit nog wat aanpassen door de kaart te verslepen.  Ben je tevreden, tik dan op Downloaden. Deze kaart wordt op je toestel bewaard en kan zonder 3G/4G-verbinding opgevraagd worden. Alle opgeslagen kaarten vind je onder de rubriek Gedownloade kaarten. De kaarten blijven er 30 dagen staan, tenzij je een update uitvoert.


Een andere goede optie voor onderweg is HERE WeGo, met deze app kun je complete offline kaarten van landen of provincies downloaden.
Of je de gps-functie uitzet of niet is een persoonlijke keuze, want soms kan het ook leuk zijn als je weet waar je geweest bent. Zo kan de camera op je toestel gebruik maken van het gps-signaal om te bepalen waar de foto genomen wordt. Pas wel op als je iets op Facebook plaatst! Het kan dat Facebook automatisch de plaats erbij zal plaatsen. Wil je dit niet, dan kun je dit instellen. Bij Android open je de Facebook-app en ga je naar de Instellingen. Tik op Instellingen en privacy en kies Privacysnelkoppelingen. Vervolgens kies je voor Je locatie-instellingen beheren. Bij het onderdeel Tips voor plaatsen, zet je deze functie uit.
Bij iPhone ga je naar Instellingen/Privacy/Locatievoorzieningen. Scroll naar beneden en tik op Facebook. Je kunt nu bepalen hoe je de toegang tot locatie toestaat.

Tip 7: Opslag

De opslagcapaciteit van je smartphone is niet oneindig. Ben je van plan om je toestel te gebruiken als fototoestel, dan zal je opslagcapaciteit vlug verminderen. Beschikt je toestel over een MicrosSD-slot, dan kun je overwegen om een SD-geheugenkaart aan te schaffen. Dan sla je de foto’s niet op in het intern geheugen maar op de geheugenkaart.
Wil je jouw foto’s zeker veilig stellen, dan maak je toch gebruik van Google Foto’s. Om een back-up van je foto’s online te bewaren, heb je wel een internetverbinding nodig. Heb je Wi-Fi op je bestemming, dan schakel je dit even in en automatisch zal er een back-up gemaakt worden. Bij thuiskomst, kun je zo naar je vakantiefoto’s op je computer kijken. Gebruikte je Google Foto’s nog niet, dan is het wel verstandig om dit eerst even voor vertrek in te stellen en uit te proberen.  Zorg wel dat je bij de instellingen kiest dat er geen back-up gemaakt wordt via mobiele data en Roaming. Bij uploadgrootte kies je ook voor “Hoge kwaliteit (gratis onbeperkte opslag).

Tip 8: Enkele handige apps

  • België Kranten: lees alle nationale en regionale kranten in één app. Deze app is gratis te installeren op je Android-toestel. Voor iOS bestaat de app Belgische kranten en tijdschriften. Deze app is tevens ook gratis te installeren.
  • België FM: mis je de radiostations uit eigen land, dan is deze app zeker iets voor jou. Deze apps is zowel voor Android als iOS gratis.
  • EHBO – Rode Kruis: wat doe je bij bij een valpartij of bij brandwonden? Deze app geeft je instructies zodat je weet wat je moet doen. Deze apps is zowel voor Android als iOS gratis.
  • Crashform: het digitale Europees aanrijdingsformulier. Via deze app kun je een aanrijding aangeven met je smartphone. De verzekeraars voorzien de groene kaarten van een QR-code. Zo volstaat het om de QR-code van de tegenpartij te scannen om de gegevens in te vullen. Van het moment dat alles ondertekend wordt, krijgen alle partijen een kopie in de mailbox. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.
  • Google Translate: via deze app kun je offline gaan vertalen. Je download de taal die je nodig hebt, richt je camera op de tekst die je wilt omzetten en je tekst is vertaald. Deze app is gratis beschikbaar voor Android en iOS.
  • CityMapper: deze app combineert alle vervoersmogelijkheden die in elke stad beschikbaar zijn om je het beste van punt A naar B te kunnen brengen. Deze app is gratis beschikbaar voor Android en iOS.

Ik wens iedereen een prettige vakantie.

 

Geplaatst op 17 juni 2018, in Android, Google, iOS, iPhone, Smartphone. Markeer de permalink als favoriet.Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Google account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Annuleren