Windows 10 April 2018 update

Met enige vertraging is Microsoft’s laatste update sedert 30/04 beschikbaar. Dit betekent een grote update dat wat tijd in beslag neemt. Al moet ik toegeven dat het bij mij heel vlotjes verliep. Nog niet panikeren als jij de komende dagen/weken geen update krijgt. Microsoft gaat gefaseerd te werk om zo grote problemen te vermijden. Maar welke vernieuwingen brengt de update met zich mee? 

Tijdlijn

De tijdlijn toont je een overzicht van de documenten en apps/programma’s waarmee je de laatste 30 dagen werkte.  Via een scrollbar navigeer je tussen al je activiteiten. Vind je iets niet terug dan kun je nog gebruik maken van de zoekfunctie.

Vind je deze nieuwe tijdlijn maar niets, dan kun je deze ook gaan uitschakelen. Ga hiervoor naar Instellingen –> Privacy –> Activiteitsgeschiedenis.

Wil je geen toestemming geven tot het bijhouden van je activiteiten? Vink dan de optie “Toestaan dat Windows de activiteiten van deze pc verzameld” uit. Zie je een meerwaarde in deze functie, dan kun je ook kiezen om de geschiedenis te laten synchroniseren met de cloud.
Ook de geschiedenis van Microsoft Edge wordt getoond in de activiteitsgeschiedenis.

App-instellingen

Moet je ook altijd zoeken hoe je bij de app-instellingen kan komen? Goed nieuws, in de nieuwe Windowsversie gaat alles heel eenvoudig. Om de app-instellingen op te vragen, klik je met de rechtermuisknop op een tegel. Kies voor de optie “Meer” en vervolgens klik je op “App-instellingen”.

Concentratiehulp

Wordt je teveel gestoord tijdens het werken op je computer? Activeer de concentratiehulp zodat je tijdelijk even geen meldingen ontvangt. De concentratiehulp roep je op via Instellingen –> Systeem –> Concentratiehulp. Via de prioriteitenlijst kun je opgeven welke meldingen er niet mogen geblokkeerd worden (denk bijvoorbeeld aan alarmen of oproepen).
Ontvang je meldingen terwijl de concentratiehulp is ingeschakeld, dan worden die automatisch naar het actiecentrum verplaatst zodat je ze later kan lezen. Via de automatische regels kun je concentratiehulp laten activeren op vaste tijden, zodra je scherm gedupliceerd wordt of wanneer je aan het gamen bent.

Toegang apps blokkeren

Wanneer je een app installeert of voor het eerst gebruikt, dan moet je de app toegang geven tot bijvoorbeeld je locatie, camera, contacten, agenda,… De meeste mensen gaan niet controleren of dit echt nodig is. Soms kan je ook niet verder dan ze aanvaarden, anders werkt de app niet.

Via Instellingen –> Privacy –> App-machtigingen kun je instellen welke apps toegang krijgen tot bijvoorbeeld je locatie, camera, documenten, afbeeldingen, video’s,… In de April 2018 update kun je de app-machtigingen op drie niveaus instellen.

  • Toegang tot … toestaan op dit apparaat: schakel de toegang in één keer in of uit voor alle gebruikersaccounts.
  • Toestaan dat apps toegang hebben tot …: apps toegang verlenen voor de gebruiker zelf. De optie is natuurlijk maar beschikbaar indien je toegang hebt verleent tot je apparaat.
  • Kies de apps die toegang hebben tot …: werd er toegang verleent voor de gebruiker, dan is het mogelijk om per app de toegang te blokkeren.

Lettertypen

Dat Microsoft het configuratiescherm wil laten verdwijnen, wordt bij iedere update nog eens bevestigd. Zo beheer je de aanwezige lettertypen nu via Instellingen –> Persoonlijke instellingen –> Lettertypen.

Door op een lettertype te klikken, kun je de grootte wijzigen of het lettertype verwijderen. Via de link “Meer lettertypen in de Microsoft Store downloaden” kunnen extra lettertypen gedownload worden.  Sommige zijn gratis, andere zijn betalend. Verwacht je niet aan een >

Nu ruimte vrijmaken

Indien je niet beschikt over een grote opslagcapaciteit, dan zijn alle overbodige bestanden uit den boze. Via Instellingen –> Systeem –> Opslag –> Nu ruimte vrijmaken kun je tijdelijke bestanden direct gaan verwijderen.

Opstartende apps

Altijd al willen weten welke apps er automatisch gestart worden wanneer je jouw aanmeld? Via Instellingen –> Apps –> Opstarten krijg je een overzicht van alle apps die automatisch gestart worden. Om het opstarten wat vlot te laten verlopen, is het be>

Diagnotische gegevens

Wanneer je gebruik maakt van Windows 10, dan worden er door Microsoft diagnotische gegevens verzameld. Zo kunnen er problemen opgespoord worden en producten of services verbeterd worden. Door alle heisa rond privacy, laat Microsoft je de keuze over welke gegevens je laat verzamelen.  Via Instellingen –> Privacy –> Diagnotische gegevens en feedback kun je de instellingen gaan wijzigen.

Heb je liever niet dat er informatie wordt verzameld, dan kun je de reeds verzamelde gegevens gaan verwijderen. Klik hier onderaan het venster bij “Diagnotische gegevens verwijderen” op de knop “Verwijderen”. Vanaf dit moment verzamelt Microsoft nog enkel de basale gegevens.

Wil je echt weten welke gegevens er allemaal bijgehouden worden, dan kun je de “Viewer voor diagnotische gegevens” inschakelen. Deze functie neemt heel wat opslagruimte in beslag en veel wijzer zal je er waarschijnlijk niet van worden. Tenzij je natuurlijk vertrouwd bent met codetaal.

Delen in directe omgeving

Via deze functie kun je nu items gaan delen met toestellen in je nabije omgeving. Hiervoor moet Bluetooth op je computer ingeschakeld zijn.  Deze functie werkt in alle apps die een deelknop bezitten.

Snellere updates

Microsoft belooft dat de updates sneller zullen worden uitgevoerd. Het gaat hem vooral over de tijd dat je moet zitten wachten omdat je jouw computer niet kunt gebruiken. De gemiddelde tijd voor het wachten en heropstarten tijdens een update werd verminderd van 82 minuten naar 30 minuten. De toekomst zal moeten uitwijzen of ze deze belofte kunnen volhouden.

Wanneer je computer op netstroom is aangesloten, zal Windows Update je computer voor de komende 2u geen toestemming geven om in slaapstand over te schakelen wanneer er een update klaarstaat. Dit zorgt ervoor dat er minder updates moeten geïnstalleerd worden op het ogenblik dat je met je computer aan het werk bent.

Thuisgroep verdwijnt

Maak je nu nog gebruik van een thuisgroep zodat je bestanden op een ander computer binnen je netwerk kan raadplegen, dan heb ik slecht nieuws. In de nieuwe update verdwijnt de thuisgroep. Microsoft hoopt dat door deze maatregel iedereen de weg zal vinden naar OneDrive (de online opslagruimte van Microsoft).

Zo dit zijn de veranderingen die momenteel het meest opvallen. De komende weken ga ik de nieuwe Windows optimaal gaan testen. Zijn er dingen die be>Facebookpagina.

Heeft Windows 10 nog te veel geheimen voor je en wil je het beter leren kennen? Dan kan ik je hierbij helpen via een individuele cursus of workshop. Voor meer informatie neem dan contact op.

Geplaatst op 1 mei 2018, in Computer, Windows 10. Markeer de permalink als favoriet.Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Google account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Annuleren